Το σχέδιο που κρύβεται για την «αντικατάσταση» των ultras

Μια εμβληματική φιγούρα στον -οπαδικό- κόσμο της Γιουβέντους, ο Μπέπε Φράντσο, γράφει για το ρόλο των οργανωμένων και όσα κινούνται γύρω από αυτούς.

Το άρθρο του παίζει τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την τιμή που έβαλε η Ρόμα στην εξέδρα των φιλοξενουμένων και την απόφαση των οργανωμένων να μην ταξιδέψουν στην αιώνα πόλη.

Γράφει για τον απλό οπαδό του πετάλου της Γιούβε, γράφει για την προσφορά των οργανωμένων αλλά και πόσο τους εκμεταλλεύονται. Γράφει αρκετά και όμορφα και κάποιος μυημένος στο χώρο των ultras μπορεί να καταλάβει πολλά και από αυτά που… δε γράφει.

Ακολουθεί το άρθρο του.

Τα ανάποδα πανό με την Μπολόνια εκπροσωπούν πολλά παιδιά της Curva Sud. Γυρίστε τους ανάποδα και δε θα πέσει ούτε ένα κέρμα από τις τσέπες τους. Οι οικονομίες εξαντλήθηκαν, για αγάπη, για τα αμέτρητα χιλιόμετρα που κάνουμε για να είμαστε δίπλα στα χρώματα μας, ακολουθώντας ένα όνειρο. Αν είσαι Γιουβεντίνος που ακολουθεί την ομάδα εκτός έδρας, πληρώνεις αυτά που ορίζουν για τη θύρα των φιλοξενούμενων. Και όχι μόνο αυτά όμως, αφού όλοι προσπαθούν να βγάλουν λεφτά από τους Γιουβεντίνους στις εκδρομές τους.


Ο αγώνας για να προλάβεις το εισιτήριο αρχίζει λίγο μετά την έναρξη της online πώλησης. Για τα εισιτήρια του ματς στη Ρώμη συμμετείχαν πολλοί αλλά όχι όλοι. Οταν δεν το περίμενες ουσιαστικά, άρχισε η διαμαρτυρία, καθοδηγούμενη από τα γκρουπ των ultras στην Curva Sud, οι οποίοι θέλουν να κάνουν τους πάντες να προσέξουν τις τιμές των εισιτηρίων.

«Το ποτήρι ξεχειλίζει», αναφέρει η ανακοίνωση των προηγούμενων ημερών. Μετά τα όσα έγιναν φέτος με αυτό το θέμα σε Ούντινε, Κάλιαρι και Μιλάνο (για το ματς με την Ιντερ), ακόμη και οι πιο πιστοί του «πάντα εκδρομή» αποφάσισαν να απέχουν και να στηρίξουν αυτή τη σωστή και νόμιμη διαμαρτυρία.

Δε θα είχε νόημα να γίνει σε ένα μικρό παιχνίδι, γιατί για να κάνεις τους άλλους να καταλάβουν ότι η υπομονή έχει εξαντληθεί, χρειάζονται εντυπωσιακές ενέργειες. Το Ρόμα-Γιουβέντους μπορεί να είναι «το ματς», αυτό που θα εξασφαλίσει ότι ο τίτλος θα παραμείνει στους μπιανκονέρι. Το να μη βρίσκονται εκεί, είναι κάτι που κάνει να υποφέρουν όσους θα στηρίξουν αυτή τη διαμαρτυρία. Μόνο με ακραίες ενέργειες, όμως, δείχνεις την έντονη δυσαρέσκεια σου.


Κάποιοι, πιστεύουν ότι πίσω από αυτή την έκρηξη στην αύξηση των τιμών κρύβεται ένα σχέδιο για την «αντικατάσταση» των ultras από τις οικογένειες. Αν έτσι είναι, το βλέπω δύσκολο για έναν πατέρα, μία μητέρα και δύο παιδιά, να μπορούν να ξοδέψουν 300 ευρώ μέσα σε μία μέρα για να είναι στο γήπεδο. Μια θυσία (οικονομική) όχι και μικρή, για την οικονομική περίοδο στην οποία ζούμε.

Η θύρα των φιλοξενούμενων θα είναι γεμάτη στη Ρώμη, είμαι σίγουρος, αλλά θα δείτε και θα κρίνετε εσείς πώς θα είναι χωρίς το φοκλόρ και την υποστήριξη των ultras.

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Μην σκοτώνετε τον ενθουσιασμό, γιατί, όπως έχει ήδη γραφτεί σε ένα άλλο πανό: «Ενα γήπεδο χωρίς curva είναι σαν έναν κόσμο χωρίς όνειρα».